Follow me:

EMAIL
Facebook
Facebook
YouTube
PINTEREST
Instagram

Archív

Jar + recept!

Jar + recept!

Ahojte! 🙂

Keby ste sa ma spýtali pred pár rokmi aké je moje obľúbené ročné obdobie, odpoveď by bola zima. Ešte pred rokom by to bola jeseň, no a dnes vám neviem vynachváliť jar! Všetko sa prebúdza a to doslovne! Dokonca aj ľudia sú šťastnejší, zhadzujú veľké vrstvy oblečenia a chodia častejšie na prechádzky. Dnes by som vám odpovedala, že som rada, že ročné obdobia sa striedajú. Uvedomujete si, aké máme šťastie?

IMG_8007

IMG_8005

Tento týždeň som vytiahla už aj tenisky, teplé bundy som dala do skrine a v Bratislave mi dokonca stačilo iba tričko s krátkym rukávom. V sobotu, hneď ako som prišla z Bratislavy, doma ma už čakala sesternica s jej dcérou, s ktorou sme sa šli poprechádzať spolu so psom na maru. Nebrali sme si ani mobil, vzali sme iba instax a šli na dlhšiu prechádzku. Keď sme sa vrátili, tak sme všetci spolu sedeli pred domom. Toto je dôvod, prečo milujem jar! 🙂

IMG_7214

IMG_8010

 

Ale tento článok nie je o tom. Dnešnú nedeľu trávim doma len ja a moja mamina. Naša ranná káva bola vypitá už na terase, juch! 🙂 Teší ma, že znovu môžem len tak ležať na tráve, mačka sa vyvaľuje vedľa mňa a že už rastú aj tulipány! (Ach, zas sa zamotávam…) Keď prišlo na otázku, čo budeme mať na obed, rozhodla som sa vyskúšať urobiť prvé parené buchty vôbec (ok, priznávam, že mi ich pomáhala robiť aj mamina). Konečne som sa k tomu dostala, dnes to bude recept, ktorý síce nie je vhodný na každý deň, no pýtam sa vás, kedy ste jedli vy vaše posledné parené buchty? Tiež si nepamätám! 🙂

IMG_7996

Potrebujeme: 500g polohrubej múky, 1ks droždie, 1 vajíčko, kryštálový cukor, 400ml mlieka, soľ, džem, maslo a na posypanie buď kakao, cukor, mak alebo orechy

1. Mlieko varíme pokiaľ nebude teplé (nemôže byť ani studené, ani horúce). Pridáme lyžicu cukru, droždie a urobíme z toho kvások.

IMG_7970

2. Do druhej, väčšej misky pridáme múku, štipku soli a vajíčko. Kvások vlejeme do misky a všetko spolu poriadne vypracujeme na hladké cesto. Cesto necháme na teplom mieste poriadne vykysnúť.

IMG_7972

3. Na doske posypanej múkou rozvaľkáme cesto, ktoré rozkrájame na štvorčeky. Z mojej prvej skúsenosti viem, že štvorčeky krájame menšie, pretože buchty sa zväčšia tak trojnásobne. 😀 Na každý štvorec dáme lyžičku džemu a kocku zabalíme tak, aby nám vznikla buchta.

IMG_7978

IMG_7979

IMG_7982

4. Do hrnca dáme vodu, budeme nad ňou pariť buchty približne 10-15 minúť.

IMG_7981

IMG_7983

5. Buchty potrieme horúcim maslom a posypeme kakaom a cukrom.

IMG_7993

 

 



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial